3 Οκτώβρη του 1946,  ρίχθηκε ο σπόρος! 3 Οκτωβρίου 2015 βρισκόμαστε μπροστά από το μνημείο των Αγροτικών Αγώνων αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των Αγροτών και γενικά του λαού. Σήμερα τιμούμε τον Αγρότη, τον δημιουργό όλων των αγαθών, του πλούτου και της ομορφιάς της καλλιεργημένης γης.

Τον εργάτη της γης, που κάτω απο πολύ αντίξοες συνθήκες, χειμώνα καλοκαίρι είναι μέσα στα χωράφια, οργώνει τη γη, παράγει προϊόντα για να θρέψει τον άνθρωπο. Και όμως αυτή η ανεκτίμητη προσφορά του, δεν υπολογίζεται, απο την εκάστοτε άρχουσα τάξη.  Όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα, την ασυδοσία στο κέρδος, την αισχροκέρδεια σε βάρος του κόπου και του μόχθου του αγρότη.

Το καπιταλιστικό σύστημα, όχι μόνο δεν ωθεί τον τροχό της ισότιμης ανάπτυξης προς τα μπρος, αλλά κατρακυλά τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα προς την εξαθλίωση. Γι΄ αυτούς δεν υπάρχουν όρια για υλοποίηση των στόχων τους.

Και τι πρέπει να κάνουμε σήμερα σε αυτές τις άγριες συνθήκες της εξαθλίωσης του λαού; Ενωμένο το Αγροτικό Κίνημα θα πρέπει να αναβαθμίσει την δράση του, να οργανώσουμε καλύτερα τον Αγρότη, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η άρχουσα τάξη.

Αυτή είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών. Οργάνωση και ενότητα στην δράση, είναι η απάντηση στην μεγάλη ληστρική εκμετάλλευση που δεχόμαστε. Μόνο έτσι θα αντιληφθούν όλοι αυτοί, που χαράζουν πολιτικές στον Π.Ο.Ε. και στα σαλόνια της Ε.Ε., σχεδιασμένη και ραμμένη στα μέτρα του πλούσιου βορρά και σε βάρος των φτωχών, Νότιων και Μεσογειακών κρατών.

Δεν μπορούμε στον 21ον αιώνα να δεχθούμε, ότι άλλοι θα δρακιάζουν απο τα πλούτη και άλλοι να ξεκληρίζονται. Και τι θα κάνει ο Αγρότης που ξεκληρίζεται και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Να προστεθεί και αυτός στην αλυσίδα των ανέργων; Μόνο την άρχουσα τάξη, βολεύει αυτή η εξέλιξη, για να έχει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, δεν μας μένει καμιά άλλη διέξοδος, παρά η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρικής  σχέσης του Αγρότη και του καταναλωτή, η αναβάθμιση της Εργατο –Αγροτικής συμμαχίας. Θα πρέπει να δράσουμε απο κοινού, κατά τις μεσιτείας, της αισχροκέρδειας και ασυδοσίας στο κέρδος.

Είναι τόσο βαθιές οι ρίζες της ΕΑΚ – ΕΚΑ, 69 τόσα μέτρα βάθους, που κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να τις ξεριζώσει.

Η κληρονομιά πολύ βαριά. Για να μπορέσουμε να τη διαφυλάξουμε, θα πρέπει συλλογικά να δρούμε, να είμαστε πάντα μαζί με τον κόσμο και χωρίς να ξεχωρίσουμε κανένα, να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, απο όλους.

 Όλοι μαζί ενωμένοι να ανέβουμε τον δρόμο της ανόδου, της επανένωσης της Κύπρου, του κοινού μας σπιτιού, χωρίς ξένους στρατούς. Για να ανατείλουν καλύτερες ειρηνικές ημέρες, που ο κάθε γεωργός, θα οργώνει την δική του γη, τη γη που τον γέννησε και τον ανέθρεψε μέσα απο τον δικό του ιδρώτα και κάματο.