Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν, οι κύπριοι Αγρότες για την καλλιέργεια και εμπορία της βιομηχανικής κάνναβης. Ένα προϊόν που οι κύπριοι από την αρχαιότητα ασχολούνταν συστηματικά και οργανωμένα, δημιουργώντας οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, που έδινε ένα έντονο δυναμισμό στην ύπαιθρο.

Το 1935 όταν ανακαλύφθηκε το πλαστικό άρχισε η απαγόρευση από τα διεθνή μονοπώλια, τα οποία με γρήγορους ρυθμούς αντικατέστησαν όλα τα προϊόντα που παράγονται από την κάνναβη, όπως οι ίνες και τα υπολείμματα της επεξεργασίας της κάνναβης, το λάδι και το αλεύρι από τους σπόρους της κάνναβης, καθώς και άλλα. Αντικατέστησαν δηλαδή, την φύση με το πλαστικό!

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο θα προέρχονται από ποικιλίες με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) χαμηλότερη του 0.2% και καμιά σχέση δεν έχει με την κάνναβη, τη διασκεδαστική.

Σύμφωνα με έρευνα, οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου ευνοούν πάρα πολύ την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και θα μπορούσε κάτω από κάποιες συνθήκες, να συμβάλλει ως μια από τις σημαντικές εναλλακτικές προτάσεις νέων καλλιεργειών για τους Αγρότες μας.

Η καλλιέργεια κάνναβης δεν έχει ψηλά κόστη παραγωγής, όπως τις άλλες καλλιέργειες και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια ως προϊόν στον παγκόσμιο χώρο, προσφέροντας ικανοποιητικά εισοδήματα στον κύπριο παραγωγό και γενικά στην οικονομία της Κύπρου, βοηθώντας έτσι στο ετήσιο ΑΕΠ.

Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με στοιχεία δύο Κοινότητες στην Κύπρο, τα Καννάβια στην  Επαρχία Λευκωσίας και η Κανναβιού στην Επαρχία Πάφου, πήραν τα ονόματα τους από την κάνναβη, λόγω του ότι οι κάτοικοι τους καλλιεργούσαν εντατικά την κάνναβη.

Το Κ.Σ. ΕΚΑ καλεί την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν το σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που προνοεί για την παραγωγή και εμπορία της Βιομηχανικής Κάνναβης», ούτως ώστε να αρχίσουν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες που προνοούνται στο εν λόγο Νομοσχέδιο από τους Αγρότες μας  και με την νέα καλλιεργητική περίοδο, να έχουμε την πρώτη οργανωμένη εσοδεία βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο.

Η Οργάνωση μας προχωρά στο να εξεύρει βιομηχανίες για επεξεργασία του προϊόντος, ούτως ώστε η παραγωγική και εμπορική αλυσίδα της κάνναβης, να είναι ολοκληρωμένη.

Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Κ.Σ. ΕΚΑ

 eka ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γραφεία: Ανδροκλέους 4, Διαμ. 3, 1060 Λευκωσία

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τ.Θ. 21409, 1508 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνα: 22754651, 22755678 – Τέλεφαξ: 22768176

E-mail: [email protected]