Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη μοιρολατρεία και την απάθεια

Προσκλητήριο προς κάθε ψηφοφόρο απευθύνει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία Πανίκος Χάμπας, τονίζοντας ότι πρέπει να σηκωθεί ο κόσμος από τη μοιρολατρία και την απάθεια, από το ψεύτικο και το πλάνο ότι όλοι είναι το ίδιο. Για το ΑΚΕΛ το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να το διατηρήσει ο λαός στην πρώτη γραμμή. Επίσης υπογραμμίζει ότι ο καθένας μπορεί πλέον να συγκρίνει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη με την προηγούμενη κυβέρνηση και να δει τι συμβαίνει στην καθημερινότητά του. Υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνει ένας αμφίδρομος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί η λαίλαπα της διαφθοράς.

Του Ανδρέα Πιμπίσιη

– Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για το ΑΚΕΛ;
– Το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές είναι να σηκώσουμε τον κόσμο από τη μοιρολατρία και την απάθεια, από το ψεύτικο και πλάνο ότι όλοι είναι ίδιοι, και να τον οδηγήσουμε στη δημοκρατική συμμετοχή της λήψης αποφάσεων που χαράσσουν το μέλλον του, στην κάλπη. Στην κάλπη, ως πράξη αντίστασης και αναχαίτισης της λιτότητας και της μιζέριας, στην κάλπη της ανανέωσης της εμπιστοσύνης του λαού, στη δύναμη αυτή που έρχεται από πολύ μακριά, κουβαλώντας αγέρωχους αγώνες και απαράμιλλες θυσίες για τον εργαζόμενο και το λαό. Το μεγάλο διακύβευμα λοιπόν είναι η φωνή η δική μας να αντηχήσει στα αφτιά του λαού, να θυμίσει και να πείσει το λαό ότι είμαστε εδώ και συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ να τον υπερασπιζόμαστε με συνέπεια, ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να τον υποτάξουν και να τον εξαθλιώσουν με τις πολιτικές τους. Το διακύβευμα είναι ο λαός να κρατήσει το ΑΚΕΛ στην πρώτη γραμμή, όχι γιατί μας αρέσει, αλλά γιατί το ΑΚΕΛ είναι γέννημα-θρέμμα του λαού και των αναγκών του.
– Καλείτε τον κόσμο να συμπορευθεί μαζί σας, με το ΑΚΕΛ. Γιατί να έρθει μαζί με το ΑΚΕΛ και τι είναι αυτό που μπορείτε να πετύχετε μαζί;
– Το ΑΚΕΛ είναι το παιδί του λαού, που γεννήθηκε ως ώριμο τέκνο της ανάγκης από τους ταπεινούς και καταφρονεμένους, για τους ταπεινούς και  καταφρονεμένους! Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα των εργατών, των βασανισμένων αγροτών, της προοδευτικής διανόησης, της ριζοσπαστικής νεολαίας, των αγωνιζόμενων γυναικών. Αυτό δεν το λέω εγώ ο στρατιώτης αυτού του υπέροχου κινήματος, αλλά το γράφει η ίδια η Ιστορία. Η Ιστορία των μεγάλων αγώνων των μεταλλωρύχων, των αγροτικών εξεγέρσεων, της συμμετοχής στην αντιφασιστική νίκη των λαών, της αντίστασης του 1974 κόντρα στους προδότες και στους βάρβαρους εισβολείς. Το γράφει η Ιστορία με τις κατακτήσεις του οκτάωρου και των πληρωμένων αδειών ανάπαυσης,  το γράφει η πρόσφατη Ιστορία της ξεκάθαρης αντιμνημονιακής αντίστασης στους δρόμους αλλά και στη Βουλή, έστω και αν μέναμε μόνοι μας σε πολλά νομοσχέδια. Μαζί με τον κυρίαρχο λαό μπορούμε να πετύχουμε την ανάσχεση του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος, αυτών που του ανήκουν και την επανακατάκτηση όλων αυτών που με βία και ψέμα μας πήραν. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε τη διάλυση της καταθλιπτικής καταχνιάς, την ανάσχεση της αθλιότητας και της υποτέλειας. Όσο δυναμώνει το ΑΚΕΛ λοιπόν, το τελευταίο ανάχωμα αντίστασης, δυναμώνει η αξιοπρέπεια του λαού, η φωνή και η θέλησή του, σε όλα αυτά που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του!
– Πιστεύετε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όσα είχε εις βάρος του σε σχέση με την 5ετία που κυβερνούσε;
– Αυτό γίνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο κάθε πολίτης μπορεί να συγκρίνει πλέον τη διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ με την προηγούμενη και αντικειμενικά να κρίνει το τι γίνεται στην πράξη, στην καθημερινότητα. Πιστεύω ότι ο αμφίδρομος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, με πλήρη διαφάνεια και την πλέρια λειτουργία της δημοκρατίας, θα μπορέσει να ανακόψει, να αναχαιτίσει τη λαίλαπα της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, που είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Θα πρέπει με τη δύναμη του παραδείγματος, της αυτοκριτικής, οι πολιτικοί αξιωματούχοι να αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες για τις πράξεις τους, τα λάθη και τις παραλήψεις τους. Μόνο έτσι θα ξανακεντρίσουμε το ενδιαφέρον του απλού βασανισμένου ανθρώπου, για να ξαναγκαλιάσει με εμπιστοσύνη την πολιτική του ηγεσία.
Η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και η άρθρωση νέου λόγου και αντίλογου, είναι στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το αναβαθμισμένο επίπεδο της πολιτικής ζωής, της δημοκρατίας. Θα πρέπει να επεξεργαστούμε νέους θεσμούς διοίκησης που να παρέχουν την ευχέρεια στον πολίτη να έχει άμεσο λόγο και πρόσβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, να έχει το δικό του θεσμοθετημένο Συνοικιακό Συμβούλιο. Εμείς θα πρέπει να αγωνιστούμε για να δημιουργήσουμε ένα κράτος, όπου οι άξιοι να προχωρούν και το δίκαιο να βρει το δρόμο του.
– Το γεγονός ότι οι αγρότες είτε δεν εκπροσωπούνται καθόλου είτε εκπροσωπούνται αραιά και πού στη Βουλή έχει αρνητικές επιπτώσεις γι’ αυτούς;
– Στο Κοινοβούλιο, όπως και στα άλλα θεσμικά όργανα της δημοκρατίας, χρειαζόμαστε ανθρώπους που να διακρίνονται από ριζοσπαστισμό, ορμή στις ιδέες, που να έχουν στόχους, όραμα, φαντασία και να είναι αποτελεσματικοί. Η Ιστορία μάς υποδεικνύει πως όταν έχουμε ανήσυχα μυαλά, που επαναστατούν στην αδικία και κυνηγούν το δίκαιο, προχωρούμε μπροστά. Ζούμε στην εποχή της ειδίκευσης, της γνώσης και της διεκδίκησης, γι’ αυτό πιστεύω ότι ο καθένας θα πρέπει να βρίσκεται εκεί, στον τομέα του και να είναι μπροστάρης με ριζοσπαστικές απόψεις και αποφασιστικότητα, να ανοίγει δρόμους. Μόνο έτσι προχωρά η κοινωνία προς τα μπρος. Στη Βουλή, λοιπόν, θα πρέπει να πάνε συμπολίτες μας που να γνωρίζουν άριστα το αντικείμενό τους να είναι τίμιοι, καθαροί. Η εποχή μας χρειάζεται διαλεκτικούς συνθέτες στην πολιτική ζωή, με ηθική και τιμιότητα, για να δοθούν οι ανάλογες αποφασιστικές απαντήσεις. Όσο ωριμάζει η κρίση, οι οργανωμένοι αγώνες του λαού θα παράγουν νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις, που με την ανάλογη αξιοποίηση τους θα είναι σε θέση να δώσουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Είναι εδώ που χρειαζόμαστε ηγέτες που να ηγούνται του δίκαιου αγώνα, με μέλλον και προοπτική για τη νέα γενιά.

«Έππεσες; Πιάσ’ την γη για να σωθείς»

– Μπορεί ο Κύπριος να επιστρέψει πίσω στη γη του και την παραγωγή των δικών του προϊόντων;
– Τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει ο πρωτογενής τομέας, η διασφάλιση της διατροφής των ανθρώπων. Αυτό μας το φωνάζει βροντερά η σημερινή οικονομική κρίση.
Γι’ αυτό ως ΕΚΑ υποβάλαμεαπό το 2013 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 45+1 προτάσεις που στόχευαν στον εκσυγχρονισμό, στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας το κόστος, στην καλύτερη οργάνωση και παραγωγή με επίκεντρο τον προγραμματισμό και κυρίως τη διάθεση των προϊόντων.
Μετά τα διαβήματα, μας κάλεσε σε σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 20 Απριλίου 2016 στην παρουσία των αρμοδίων υπουργών, όπου εμείς αναμένουμε λύσεις στα προβλήματα με κύριο αυτό της ανομβρίας.
Αναμένουμε λοιπόν, ότι αυτά που μας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σύσκεψη θα γίνουν πράξη, όπως τα μέτρα για ανομβρία, η έγκαιρη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων μέχρι τα Χριστούγεννα του 2016, οι αποζημιώσεις του 2011–2012 και μια σειρά από άλλα θέματα. Η ιστορία μας διδάσκει: «Έππεσες; Πιάσ’ την γη για να σωθείς!»

ΠΗΓΗ: philenews